26.2.20

ПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ АРХІЄПИСКОПА МЕЧИСЛАВА МОКШИЦЬКОГО НА ВЕЛИКИЙ ПІСТ A.D. 2020

Всечесні Отці та Богопосвячені Особи!
Улюблені Брати і Сестри!


Проходячи крізь ворота Попільної Середи, ми входимо у час Великого Посту. Починаємо духовну сорокаденну дорогу, яка веде до мети, якою є Христова Пасха, тобто Його перемога над смертю. Цей особливий час закликає нас до зміни життя, яка починається тоді, коли ми стаємо в правді та щирості перед самими собою. У пошуках Бога та Його зцілюючої любові ми повинні стати слухняними Його повчанню, яке лікує нас від ненависті. Той, хто лише слухає Слова, а не виконує його, той не перестає чинити зла. Не перестає осуджувати ближнього той, хто не збагне слів: «Чого ти дивишся на скалку в оці брата твого, колоди ж у власнім оці ти не добачаєш?» (Мт7,3).
Тому шлях переміни у Великому Пості – це дуже конкретна поведінка, коли ми використовуємо добрі відомі нам засоби, а саме: піст, молитва і милостиня.
Сьогоднішнє Євангеліє нагадує нам про те, що ми повинні молитися не на показ, а внутрішньо і дуже особисто. Метою нашої молитви не можуть бути оплески та людське визнання. Молитва у Великому Пості – це наслідування страждаючого Ісуса, який, у повній відданості волі Отця, залишається вірним і самотнім в Оливному Саду. Адже справжнє єднання з Богом може відбутися в самотності та тиші, подалі від шуму і безладу світу.
В цьому часі ми також повинні подбати про піст, тобто про самообмеження. Гімн Літургії Годин на Великий Піст повчає нас вживати менше слів, їжі та напоїв у цей час та бути пильнішими. Коли постимо, нехай буде в нас прагнення швидше подобатися Богові, а не людям.


Третє завдання пов’язане з даванням милостині. Давати милостиню, ділитися милістю з іншими – це виконання нами справедливості. Тож мова йде про скритість, лагідність та повну турботу про добро та життя ближніх. Як повчає Боже слово: «Милостиня звільняє нас від смерті і очищає нас від всякого гріха. Ті, хто дає милостиню, будуть насичені життям».
Переживаючи Рік Молитви про Покликання до священства та богопосвяченого життя, жертвуймо наше крокування дорогами молитви, посту та милостині саме в цьому намірі. Адже ми в різний спосіб повинні благати Бога, щоб спільноті Церкви не бракувало духовних провідників, які допомагатимуть нам відкривати істин, що приносять вільність та спасіння.  

Усім на час великого Посту з серця благословляю: В Ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь.

                                                                                                                                                                                  + Архієпископ Мечислав Мокшицький
                                                                                                                                                                                             Львівський Римсько-Католицький Митрополит
Львів, 26 лютого 2020 року
N. 55 / 2020

Немає коментарів:

Дописати коментар