30.6.20

ПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ АРХІЄПИСКОПА МЕЧИСЛАВА МОКШИЦЬКОГО ЛЬВІВСЬКОГО МИТРОПОЛИТА НА АРХІДІЄЦЕЗІАЛЬНИЙ ДЕНЬ МОЛИТВИ ЗА ХВОРИХ ТА СЛУЖБУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Всечесні Отці та Богопосвячені Особи!
Улюблені в Христі Брати і Сестри!
Церква отримала від Ісуса Христа особливу місію проголошення Доброї Новини всякому створінню. В цій місії Церква вважає служіння хворим і страждаючим суттєвою частиною свого послання та приймає її як найважливіший момент своєї послуги.
В цьому часі, коли на всьому світі триває пандемія коронавірусу, Церква особливим чином зауважує потребу виконання цієї місії на різних площинах. Однією з них є молитва за хворих, і не лише за хворих на коронавірус, а також за тих, які згідно зі своїм життєвим покликання опікуються хворими людьми.

Знаємо добре, що посеред багатьох жертв пандемії немалу кількість становлять лікарі, медсестри та інший медичний персонал. В багатьох країнах жертвами епідемії стали священики та богопосвячені особи, а також світські волонтери, які служили хворим. Слідкуючи за розвитком цієї небезпечної ситуації ми бачимо, наскільки безпорадним стає людина, яка, не зважаючи на розвиток медицини, не в змозі контролювати і обмежувати поширення коронавірусу.
Бачачи цю безпорадність та відчуваючи постійну загрозу, ми вже багато місяців заносимо молитву до Бога про припинення епідемії. Робимо це підбадьорені словами Христа: «Просіть, і дасться вам». При цьому намагаємося турбуватися про себе взаємно, виконуючи директиви, які покладають на нас державні служби.
В цьому складному часі, може як ніколи раніше, ми повинні задуматися над представленою святим Лукою постаттю Милосердного Самарянина, через якого Ісус хоче повчити нас про глибоку любов Бога до кожної людини, а особливо до хворих, страждаючих та всіх, хто належить до служби охорони здоров’я. Це почуття любові сьогодні ми повинні звести до слів Ісуса: «Іди і ти роби так само!».
Переживаючи цей складний період, хочу виразити моє духовне єднання з кожною людиною хворою і самотньою, з кожним страждаючим фізично, психічно або духовно, з кожним потребуючим. Запевняю вас про мою солідарність з вами та про молитовну пам’ять.
Духовно єднаюся також з тими, які своєю жертовною працею та багатьма іншими способами допомагають хворим, страждаючим та потребуючим. Маю на увазі всіх працівників служби охорони здоров’я та всіх людей доброї волі, які намагаються бути «добрими самарянами» для всіх потребуючих.
Нехай цей особливий час буде для кожного з нас, які носимо славне ім’я християнина, як і для кожної людини доброї волі, великою нагодою для зміцнення взаємної любові в наших спільнотах, для служіння на благо життя, для буття добрими самарянами. Нехай допомагає нам у цьому приклад життя святих, серед яких першою була Пресвята Діва Марія, Зцілення Хворих та Допомога Вірних.
В нашій Архідієцезії в Тартакові на протязі багатьох століть знаходився образ Матері Божої Зцілення Хворих. Ми маємо це особливе місце, до якого можемо подорожувати в дусі благання про ласку здоров’я. Основні святкування в цьому санктуарії відбуваються завжди в першу суботу липня. В цьому році храмове свято припадає на 4 липня і носитиме винятковий характер. Повертаючись до багаторічної традиції, відновлюємо і підносимо до ранги Санктуарію храм в Тартакові, повертаючи культ Матері Божої Зцілення Хворих. Цим врочистим актом повертаємося в історію, просячи Бога, щоб, як в давні часи, заступництво Матері Божого Сина зміцнювало хворих і страждаючих, приносило їм полегшення і повертало надію.
В нашій Архідієцезії санктуарійний відпуст в кожну першу суботу липня буде також Архідієцезіальним Днем Молитви за Хворих та Службу Охорони Здоров’я. Отже, цьогорічні урочистості в Тартакові започаткують цей звичай та стануть великою молитвою за людей, яких торкнулася трагедія коронавірусу. Нашою молитвою огортаємо хворих, їхні родини та медичний персонал.
Усвідомлюючи теперішні обмеження, заохочую і прошу, щоб кожна парафія приєдналася в цей день до особливої молитви в наміренні хворих та всієї медичної служби.
Робімо це за заступництвом Матері Божої Зцілення Хворих з Тартакова, просячи, щоб Вона огорнула всіх нас материнською любов’ю та випросила у Бога для нас здоров’я душі і тіла, а також Боже благословення для працівників служби охорони здоров’я.
Урочиста храмова Літургія в Тартакові розпочнеться в суботу 4 липня о 11 год.
Нехай всі охочі прибудуть на цю урочистість, а хто залишиться вдома, нехай єднається з нами духовно, заносячи дар молитви про припинення пандемії, а також за хворих та службу охорони здоров’я.
Віддаючи всю Львівську Архідієцезію під опіку Матері Божої Тартаківської, уділяю моє пастирське благословення всім, а особливо хворим, людям старшого віку, страждаючим та стривоженим їхньою долею, а також тим, хто поспішає їм на допомогу. Роблю це в ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Львів, 26 червня 2020 року
№ 240/2020

                                                                                       + Мечислав Мокшицький
                                                                                Архієпископ Митрополит Львівський

Немає коментарів:

Дописати коментар